Erken çocukluk eğitiminin önemi araştırmalarla ortaya konulmakta, uygulamalı alanda bu araştırmaların yol göstericiliği ile pratikler geliştirilmektedir. Teori, araştırma ve uygulama arasında kurulan sağlam bağlantılar, çocukların öğrenmesi ve gelişmesi yönünde atılan destekleyici adımların güçlü olmasını sağlamaktadır. Politika geliştiriciler, ebeveynler, okul yöneticileri, öğretmenler ve alanda çalışan uzmanların bilgilerinin araştırmalardan beslenmesi, deneyimlerini ise bu araştırmalar ışığında değerlendirmesi önemlidir. ÇocukBoğaziçi bir paydaş olarak bu sağlam yapının oluşmasına katkı sunmayı sürdürmektedir.
Öğrenme, eğitim ve değerlendirme başlığı altında ele alınan konular:
2019 yılında başladığımız İBB Yuvamız İstanbul Projesinde 3-6 yaşlar için öğretim programı geliştirdik. Programın detaylarını yakında paylaşıyor olacağız.
2020 yılından bu yana İBB Yuvamız İstanbul öğretmen eğitimleri vermekteyiz. İçeriklere yakında buradan ulaşabilirsiniz.
2021-2022 eğitim ve öğretim yılında merkezlerden topladığımız verilerle öğretim programının etkiliğini ölçmeye çalıştık. Edindiğimiz bulguların kısa raporlarına yakında buradan ulaşabilirsiniz.
4 ve 5 yaş öğretim programı geliştirme ve öğretmen eğitimleri: SDÖ, sınıf iklimi ve çocuk katılımı
4 ve 5 yaş öğretim programı geliştirme ve öğretmen eğitimleri: proje yaklaşımı
5 yaş erken okuma-yazma ve erken matematik becerileri geliştirme ve öğretmen eğitimleri: erken okuma-yazma
Öğretmen eğitimleri
Öğretmen eğitimleri: Mat, Fen ve Teknoloji
Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği 4. sınıf öğrencisiyim. 2021-2022 senelerinde İBB Yuvamız İstanbul- Küçükçekmece Erken Çocukluk Eğitim Merkezi değerlendirme ekibinde yer aldım. 2021 ve 2022 yaz dönemlerimde, Boğaziçi Mezunlar Derneği (BÜMED) yaz okulunda 3-6 yaş grupları için eğitmen olarak görev aldım. Buna ek olarak, bir başka kurumda yaratıcı drama aktivitelerinde yer alarak bilgi ve deneyim kazanırken; ekip arkadaşlarıma destek sağlamaktayım. Okulumuzda yürütülen gönüllülük faaliyetlerinde de yer alarak çocuklarla olan ilişkilerimi güçlendirmekteyim. Yürütülen İBB Yuvamız İstanbul çalışmalarını güncel ihtiyaçları değerlendirmesi ve bu ihtiyaçlara cevap arayarak okul öncesi alanına yeni bir yazın kazandırıyor oluşunu değerli buluyorum. Bu proje içerisinde yer alarak hem bu tarz çalışmaları desteklemeyi hem de kendi akademik becerilerimi geliştirmeyi hedefliyorum.
Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği lisans programı 4. Sınıf öğrencisiyim. Birinci sınıftan bugüne dek 1-6 yaş arası bir çok çocuk ile yakından çalışma fırsatım oldu. Bu sene ise MEB’e bağlı bir anaokulunda stajımı yapıyor ve İBB Yuvamız İstanbul çatısı altında gönüllü çalışma yürütüyorum. Hedefim yüksek öğrenime devam ederek akademiye ve çocuklara katkı sağlamak. Akademik anlamda ilgimi çeken konular ise daha çok medya ve çocuk üzerine. Örneğin, ana akım medyadaki çocuk içerikleri, sosyal medyada çocuğun yeri, sharenting kavramı.
Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği lisans programı 4. Sınıf öğrencisiyim. Yaptığım stajlar sayesinde 4–12 yaş çocuklarla birebirde çalışma fırsatı buldum. Çocuk hakları savunu çalışmaları yürüten AÇEV bünyesinde, Gözlem ve Değerlendirme departmanında staj yapmaktayım. İBB Yuvamız İstanbul Projesinde çalışmaktaki temel motivasyonum, erken çocukluk eğitimine ulaşmakta zorluklar yaşayan çocuklarla çalışabilmek ve proje kapsamındaki öğretmen eğitimlerinde etkin rol almaktır.
SBS Değil SBG: Çocuklarla Sevgi, Bağ ve Güven İlişkisi Geliştirme
Küresel Umut Festivali: Eğitimin Geleceği
Toplum, çocuk ve ebeveynlik üzerine eleştirel bir yazı.
Çocuklar mı okula, okullar mı çocuklara hazır olmalı?
Nitelikli eğitimin tüm bireylerin hakkı olduğuna dair.
Bireyin Anlam Arayışında Okulların Anlamı ve Sosyal ve Duygusal Öğrenmenin Yeri başlıklı yazı
COVID-19 Araştırması: Aile Yaşantısına Yansımalar başlıklı yazı
20. Milli Eğitim Şurasında alınan erken çocukluk döneminde din eğitimi kararına yönelik bir tartışma, Cumhuriyet Gazetesi